לברית עצמה יש להכין: 3 חיתולי טטרה, 3 טיטולים, חבילת מגבונים, גביע ליין, יין אדום מתוק (או מיץ ענבים), 2 טליתות (האחת עבור אבי התינוק והשנייה עבור הסנדק) ומשחת "בפנטן פלוס" לשימוש בבית לאחר הברית.
במידה שהברית לא נערכת בבית כנסת או באולם, יש לדאוג למקום נוח לקיום הברית בעצמה.
רצוי להכין גם "רשימת כיבודים" שתקל על התנהלות הטקס ותחסוך זמן רב. את מקבלי הכיבודים המרכזיים רצוי לעדכן מראש, כדי שיעמדו באזור קרוב ולא תצטרכו לחפש אחריהם.
וכמובן, לא לשכוח שם לתינוק החמוד, שאותו הוא יקבל מיד לאחר הברית...
עקרונית ניתן לערוך את הברית בכל מקום שהוא, כאשר בעדיפות הגבוהה ביותר נמצא בית כנסת. בכל מקרה, בין שבחרתם לערוך את הברית בבית כנסת, באולם אירועים או אף בביתכם, ודאו מראש שבמקום ישנם התנאים המיטביים לקיום הברית, לרבות "כיסא של אליהו" (או כיסא אחר מוגבה, המאפשר ישיבה בנוחות וביציבות).
 
 
את הברית יש לקיים ביום השמיני ללידה - מהזריחה עד השקיעה, וישנה עדיפות לשעות שמהבוקר עד חצות היום. בכל מקרה אין לקיים את הברית בלילה. מומלץ מאוד לא לקבוע את הברית סמוך מדי לשקיעה ולהזמין את האורחים לשעה מוקדמת יותר. במקרה של איחור וחשש של "גלישה" לאחר השקיעה ניאלץ לערוך את הברית ללא נוכחות של כלל המוזמנים, וחבל.
 
 
ראשית, הסיבוכים בברית הינם נדירים (ובקרב מוהלים מוסמכים נדירים מאוד). פגיעה ממשית באיבר היא סיכון שכמעט לא קיים. הסיבוכים האפשריים הם דימום יתר, נמק הנגרם כתוצאה מהחבישה או זיהום. בבריתות שאותן אני עורך אני נשאר במקום עוד כ-40 דקות לאחר שסיימתי את הטיפול בתינוק וההדרכה להורים כדי לוודא שאין דימום, ומנחה אתכם להמשך טיפול. החבישה שבה אני משתמש נמסה או נופלת לבד ואינה יוצרת לחץ על המקום. ההמלצות לטיפול הינן מפורטות עד לרמת רחיצה והשכבת התינוק לישון, וזאת בכדי למנוע כל אפשרות לזיהום.
 
 
השלב הראשון אורך בין יומיים לשלושה, במהלכם עלולה להיות תחושת אי נוחות והפרשות קלות במקום הברית. לאחר מכן יעברו עוד כ-10 ימים עד שבועיים (ובמעט מאוד מקרים מספר ימים נוספים) עד לריפוי מלא של המקום.
 
אני נוהג שלא לנקוב בסכום כלל. הרבנות הראשית לישראל מפרסמת מעת לעת תעריפים מומלצים למוהל עבור עריכת ברית מילה.
 
מוהל מוסמך הוא זה שעבר את ההכשרה והבדיקות הנדרשות וקיבל את ההסמכה מאת "הוועדה הבינמשרדית לפיקוח על מוהלים"  - ועדה משותפת של משרד הבריאות והרבנות הראשית לישראל.


 
לגבי אלחוש בהרדמה בברית הדעות חלוקות - יש המתירים ויש השוללים זאת. בפועל, ניתן לבצע אלחוש עדין אך כדאי לזכור שלפעמים הוא עוזר רק לשכבה החיצונית של העור ולא ממש מונע את הכאב. בכל מקרה, האלחוש יתפוגג מהר מאוד ובכדי להקל על התינוק לאחר הברית קיימות אפשרויות שונות כמובן שאעניק לכם את כל המידע הדרוש שיקל על תינוקכם בהמשך.
פעולת המציצה הינה חלק ממצוות הברית ומלבד החשיבות הרוחנית שבה יש לה חשיבות פיזית רבה והיא - הוצאת הדם שמצטבר במקום הברית. קיימת אפשרות לביצוע המציצה באמצעות שפופרת המונעת מגע ישיר במקום המילה. 
כאשר התינוק חולה (בצהבת או במחלות אחרות) אין לקיים את הברית. בכל מקרה כדאי להתייעץ עם מוהל בעניין. בביקור הראשון בביתכם לפני הברית אבדוק את התינוק בעצמי (ולא אסתפק במסמכי השחרור מבית החולים) כדי לוודא שניתן לקיים את הברית בזמנה ללא כל חשש
הכל על תהליך הברית
  • לפני הברית
  • ההכנות לברית
  • טקס הברית
  • אחרי הברית
  • אלישיב אנסבכר | מוהל מוסמך

    לפני הברית

    מזל טוב! לפני כמה שעות נולד בנכם המתוק ואני מזמין אתכם להרים טלפון ולשתף גם אותי בבשורה המשמחת. לאחר השיחה הראשונה נסמן את התאריך המיועד לברית ונמתין לאישור מהרופאים שהמצב הבריאותי תקין (שלילת צהבת יילודים ועוד). בשביל השקט הנפשי שלכם, לא אסתפק בקבלת אישור בעל פה או מסמכי שחרור, ואבקר בביתכם כדי לראות את התינוק בעצמי ולוודא שניתן לקיים את הברית בזמנה. בפגישה נשלול רקע של מחלות או סיכונים כלשהם לתינוק, אסביר לכם על טקס הברית וכמובן אצייד אתכם ברשימה מפורטת של הכנות והמלצות. לאחר מכן תוכלו לאשר סופית את מועד האירוע, לשריין את האולם ולשלוח הודעות נרגשות לדודים ולחברים. 

  • אלישיב אנסבכר | מוהל מוסמך

    ההכנות לברית

    הלילה שלפני הברית מכונה "ליל שימורים" ובו נהוג להעניק לתינוק "שמירה יתירה". בלילה זה נוהגים לקיים את "ברית יצחק" וללמוד תורה לזכות התינוק. בעדות אשכנז מקובל גם להזמין ילדים לקרוא ליד מיטת התינוק את "קריאת שמע".
    את הכנת התיק לטקס הברית אני ממליץ לא לדחות לרגע האחרון, כדי שתהיו בטוחים שיש בידכם את כל הדברים הדרושים. לברית עצמה יש להכין: 3 חיתולי טטרה, 3 טיטולים, חבילת מגבונים, גביע ליין, יין אדום מתוק (או מיץ ענבים), 2 טליתות (האחת עבור אבי התינוק והשנייה עבור הסנדק) ומשחת "בפנטן פלוס" לשימוש בבית לאחר הברית. לבני עדות המזרח - יש להכין גם עלי או ענפי בשמים שעליהם יברכו במהלך הטקס.
    אין להאכיל את התינוק החל מ-45 דקות לפני הברית. רצוי מאוד להלביש את התינוק בבגד מחולק (גופייה ומכנסיים) ולא בבגד שלם.

  • אלישיב אנסבכר | מוהל מוסמך

    טקס הברית

    הרגע הגדול הגיע! זה הזמן להבין כיצד מתנהלת הברית, כך שתרגישו ממש חלק מהחוויה. הטקס מתחיל בהכנסת התינוק אל האולם, לאחר שנניח את התינוק על כרית מעוטרת תעביר אותו האם לידי ה"קְוַואטֶרִים" - בני הזוג שיכובדו בהבאתו אל האב. עם קבלת התינוק יקרא האב מספר פסוקים ולאחר מכן יניח את התינוק על "כסאו של אליהו". זה הזמן שבו מכובד הסנדק בקבלת התינוק. לאחר שיונח התינוק על הסנדק אכין אותו לברית עצמה, פעולה האורכת כ-2 דקות שימו לב: ייתכן שהתינוק יבכה מעט עוד לפני הברכות, אל דאגה - הברית עדיין לא החלה. כשהתינוק מוכן לברית נקרא את הברכות (ברכה אחת יאמר המוהל ושתיים נוספות יאמר האב) ומיד לאחר מכן תתבצע הברית בפועל. לאחר הברית והרגעת התינוק נקיים את טקס קריאת השם. בחלק מהקהילות נהוג לכבד אדם אחר באחיזת התינוק בזמן אמירת הברכות הללו. עם תום קריאת הברכות יוחזר התינוק דרך ה"קוואטרים" לאמא הנרגשת והאורחים יוזמנו לשבת לסעודה.

  • אלישיב אנסבכר | מוהל מוסמך

    אחרי הברית

    לאוצר החדש יש כבר שם, כולם באו ובירכו אתכם בהתרגשות וכעת נשוב אל הדבר העיקרי: הטיפול בתינוק. מיד לאחר הטקס אסיר את החבישה הזמנית שהונחה בברית עצמה ואחליף אותה בתחבושת נמסה, סטרילית, שאינה לוחצת על המקום. כאן גם אסביר לכם על הטיפול בתינוק בימים הראשונים ואוודא שאתם מרגישים בטוחים ושלווים. ליתר ביטחון, אשאר באולם כ-30-40 דקות נוספות לפני שאצא לדרכי. במהלך 48 השעות שלאחר הברית אבוא לביקור נוסף בביתכם, כדי לראות את התינוק ולהתרשם מקצב ההחלמה. בכל זמן שהוא - תרגישו חופשיים להתקשר, להתייעץ ולהעלות כל שאלה שתרצו. אני כאן בשבילכם וחשוב לי שאתם ובנכם תהיו שמחים ורגועים.

כל הזכויות שמורות © לאלישיב אנסבכר
רוצים עוד